top of page
Zoeken

Geluidsoverlast in autogarages

Autogarages en werkplaatsen zijn zeer lawaaierige omgevingen. Het is essentieel om de mensen die er werken goed uit te rusten: carrosseriebouwers, monteurs, lassers, enz. Of het nu gaat om het verwisselen van banden of het repareren van een motor, de gebruikte gereedschappen genereren hoge niveaus van geluidsintensiteit. Ontdek in dit artikel de luidste gereedschappen en effectieve oplossingen om de oren van de werknemers te beschermen.

Bruit dans les garages et ateliers automobiles intensités sonores

Geluiden tot wel 134 decibel bereikend !


Een schaal uitgevoerd door het Interprofessioneel Centrum voor Arbeidsgeneeskunde (zie hieronder) presenteert de geluidsniveaus van machines die te vinden zijn in automotive werkplaatsen en garages. De bevindingen zijn duidelijk: alle gebruikte gereedschappen produceren geluiden die het gevaarlijke drempel van 85 decibel (dBA) overschrijden.


De pneumatische sleutel is het luidste gereedschap met een geluidsintensiteit gemeten op 134 decibel (dBA). De geluidsintensiteit is vergelijkbaar met het lawaai dat door een vliegtuig wordt uitgezonden tijdens het opstijgen. Bij deze geluidsintensiteit is blootstelling gedurende slechts enkele seconden zonder gehoorbescherming voldoende om onherstelbare gehoorschade te veroorzaken.

échelle des niveaux sonores dans un garage automobile

Wat zijn de gezondheidsrisico's voor monteurs en garagemedewerkers?


Garagemedewerkers zijn de eersten die worden getroffen door deze intense geluidshinder. Zelfs ogenschijnlijk onschadelijke gereedschappen (zoals een luchtpistool) hebben geluidsniveaus boven de gevaardrempel (85 dBA). Daarom is de werkgever verplicht om effectieve gehoorbescherming te bieden aan de werknemers. Werknemers moeten ervoor zorgen dat ze altijd gehoorbescherming gebruiken die geschikt is voor hun taken. Zonder bescherming kunnen machines die 85 dB(A) overschrijden hun gehoor onherstelbaar beschadigen. Als herinnering, een persoon kan maximaal 8 uur worden blootgesteld aan een geluidsintensiteit van 85 dB. Vervolgens wordt de blootstellingsduur gehalveerd voor elke toename van 3 dB: 4 uur voor 88 dB, 2 uur voor 91 dB, 1 uur voor 94 dB...


Als gehoorbescherming niet wordt gedragen of niet correct wordt gedragen door de werknemers, zijn hier de risico's waaraan ze worden blootgesteld:

  • Gehoorverlies

  • Tinnitus (gerinkel of gezoem in de oren)

  • Hyperacusis

  • Stress, angst & vermoeidheid


Naast de risico's die rechtstreeks verband houden met de gezondheid van de werknemers, hebben geluidshinder ook andere gevolgen:

  • Verminderde waakzaamheid en toegenomen arbeidsongevallen

  • Belemmerde communicatie tussen collega's

  • Verminderde productiviteit


Het is daarom essentieel dat personeelsmanagers in garages en werkplaatsen zich bewust zijn van de gevolgen van geluid en effectieve gehoorbescherming bieden. Dit is essentieel voor zowel het welzijn van werknemers als voor het bedrijf zelf.


Welke oplossingen zijn er beschikbaar om werknemers te beschermen tegen geluid in autogarages ?


  1. Gereedschap: Het kiezen van hoogwaardig gereedschap helpt het geluid en de trillingen van machines te verminderen. De geluidsintensiteit van de gereedschappen is een belangrijk criterium bij de aanschaf van nieuwe apparatuur.

  2. Indeling: Het wordt aanbevolen om de ruimte uit te rusten met akoestische panelen om resonantie te minimaliseren. Er zijn trucs om de akoestiek van een ruimte te verbeteren om het geluid in werkplaatsen te verminderen.

  3. Gehoorbescherming: Het dragen van gehoorbescherming is verplicht bij geluidsniveaus boven de 85 dB. De tabel hieronder presenteert de 3 categorieën gehoorbescherming.

protection auditive garage automobile atelier mécanique

Terwijl helmen en schuimrubberen oordopjes vaak de standaardoplossingen zijn die door werkgevers worden gekozen, hebben werknemers de neiging om dit type gehoorbescherming niet te dragen of snel te verlaten. Helmen zijn immers zwaar en daardoor omvangrijk en oncomfortabel omdat ze het hoofd samendrukken. Ze zijn ineffectief omdat ze tijdens handmatig werk bewegen en niet compatibel zijn met andere persoonlijke beschermingsmiddelen (veiligheidsbrillen, etc.). Schuimrubberen oordopjes zijn daarentegen oncomfortabel en ineffectief omdat ze uit de oren vallen en de oren van werknemers niet goed beschermen. Beide soorten bescherming belemmeren ook de communicatie tussen werknemers.


Het dragen van op maat gemaakte oordopjes is de meest effectieve en comfortabele gehoorbescherming. Op maat gemaakte oordopjes bestaan namelijk uit een filter dat geluid vermindert terwijl de kwaliteit van gesprekken behouden blijft. Op maat gemaakte oordopjes passen perfect in de vorm van de oren en kunnen gedurende 8 uur per dag worden gedragen zonder ongemak te veroorzaken. Deze oordopjes zijn de enige die de oren effectief voor 100% beschermen. Oordopjes zijn ook milieuvriendelijker en kosteneffectiever omdat ze herbruikbaar zijn en een levensduur hebben van ongeveer 5 jaar.


 

Ontdek op maat gemaakte gehoorbescherming die speciaal is ontworpen voor geluidsoverlast op scholen door op de volgende link te klikken: https://nl.decilo.be/pro-home

 

Voor meer informatie over de beste praktijken in autogarages, klik op de onderstaande links:

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page