top of page
Zoeken

4 Tips om je oren te beschermen tijdens concerten of festivals

Bij concerten of festivals kunnen de muziek- en geluidsniveaus hoog zijn. Onze oren worden blootgesteld aan gevaarlijk luide geluidsintensiteiten. Hier zijn 4 tips om te volgen om volop van je festival te genieten terwijl je je gehoor perfect beschermt.

conseils pour protéger vos oreilles en concert et festival

Bij concerten of festivals kun je worden blootgesteld aan geluidsintensiteiten tot 100, soms zelfs 110 decibel. Een oor kan dergelijke intensiteiten gemiddeld 2 tot 3 minuten verdragen. Na deze blootstellingsduur kunnen geluidsintensiteiten soms onherstelbare auditieve schade veroorzaken (gehoorverlies, tinnitus, etc.).


Hier zijn 4 tips om je gehoor te behouden bij concerten terwijl je nog steeds van de muziek geniet:


1. Blijf uit de buurt van de luidsprekers


Het is cruciaal om in de eerste plaats uit de buurt te blijven van de luidsprekers en geluidsboxen wanneer je een concert bijwoont. De geluidsintensiteiten aan de uitgang van de luidsprekers zijn namelijk hoger dan die in het midden of achteraan de menigte. Je oor kan dergelijke geluidsintensiteiten niet verdragen, wat kan leiden tot ernstige gehoorschade. Over het algemeen neemt de geluidsintensiteit af met 6 decibel wanneer je de afstand tot de geluidsbron verdubbelt. Als je bijvoorbeeld op 20 meter afstand van een luidspreker staat en je verplaatst naar 40 meter afstand ervan, zal de geluidsintensiteit met 6 decibel afnemen.


2. Neem pauzes


Tijdens een festival worden je oren gedurende lange periodes blootgesteld aan hoge geluidsniveaus. Het is daarom cruciaal om regelmatig pauzes te nemen. We raden aan om elk uur een pauze van 15 minuten te nemen in stille gebieden om je oren rust te geven.


3. Beperk alcoholconsumptie


Alcohol, vaak aanwezig op festivals, beïnvloedt de reflexen met betrekking tot oorbescherming. De meeste psychoactieve stoffen zoals alcohol, drugs en bepaalde medicijnen verminderen namelijk de sensatie van pijn en het bewustzijnsniveau. Daarom is het belangrijk om dit gebruik onder controle te houden om de bescherming van je gehoor te maximaliseren.


4. Bescherm je oren


Het laatste en ongetwijfeld belangrijkste advies heeft betrekking op het gebruik van oorbescherming. Laten we niet vergeten dat het gevaardrempel voor het oor begint bij 85 decibel. Geluidsintensiteiten tijdens concerten kunnen oplopen tot 100 of zelfs 110 decibel.


protégez vos oreilles en concert ou en festival

Je kunt niet langer dan 2-3 minuten worden blootgesteld aan deze intensiteiten zonder gehoorschade op te lopen. Controleer gerust het omgevingsgeluidsniveau met behulp van een app op je smartphone, die gratis verkrijgbaar is. Hieronder ontdek je de oplossingen om je oren te beschermen tijdens concerten of festivals:  • Standaard wegwerp-oordopjes: Deze zijn gemaakt van schuim en bieden een lage bescherming (30%). Omdat ze niet perfect in het oor passen, vallen deze dopjes vaak uit en verliezen ze daardoor hun beschermende werking. Bovendien verminderen ze over het algemeen de geluidskwaliteit. Ze kosten ongeveer €2 en worden meestal verstrekt op festivals.

  • Standaard herbruikbare oordopjes: Deze zijn samengesteld uit een akoestisch filter dat een goede geluidskwaliteit behoudt. Omdat de dop standaard is, kan deze ongemak veroorzaken of uit het oorkanaal vallen omdat deze niet perfect aansluit op de vorm van de oren. Daarom bieden ze een lage bescherming (30%). Deze siliconen beschermers worden meestal verkocht tussen €10 en €20.

  • Standaard ruisonderdrukkende hoofdtelefoons voor kinderen: De hoofdtelefoon is ook een essentieel accessoire geworden op festivals en is ideaal om de oren van je kinderen te beschermen. Het biedt maximale geluidsbescherming (100%). De hoofdtelefoons zijn geschikt voor baby's en kinderen van 3 maanden tot 14 jaar. Ze worden verkocht tussen €20 en €35.

  • Op maat gemaakte herbruikbare oordopjes: Deze oordopjes worden momenteel het meest aanbevolen om je gehoor te beschermen tot 100%. Omdat elk oor uniek is, worden deze dopjes op maat gemaakt. Ze passen perfect in elk oorkanaal. Deze dopjes bieden ook uitstekende geluidsvermindering met behoud van perfecte geluidskwaliteit. Afhankelijk van de gekozen specificaties (type filter, etc.), kosten deze dopjes tussen €130/paar en €170/paar. Op maat gemaakte dopjes gaan tot wel 5 jaar mee. Omdat dit de beste bescherming is, vergoeden sommige zorgverzekeraars een deel van de kosten van op maat gemaakte dopjes, tot €50.


Ontdek op maat gemaakte gehoorbescherming die speciaal is gewijd aan muziek door te klikken op de volgende link:https://nl.decilo.be/music

 

Bibliografie :

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page