top of page
Zoeken

Zijn scholen te lawaaierig ?

Het lawaai in scholen is een echt probleem dat zowel studenten als het onderwijzend personeel dat er werkt (leraren, opvoeders, etc.) beïnvloedt. Geluidsoverlast in scholen wordt vaak onderschat. Dit artikel presenteert de luidste momenten en plaatsen in een school en de beschikbare oplossingen om de kwaliteit van leven te verbeteren.

école bruit nuisances sonores réfectoire decibel cours de récréation

Meer dan 90 decibel op de speelplaats !


Het zitten op een stoel gedurende 8 uur terwijl je naar een leraar luistert kan voor veel studenten saai lijken. Pauzes zijn de momenten waarop studenten stoom kunnen afblazen. Het geluidsniveau stijgt snel tot hoge intensiteitsniveaus op de speelplaatsen, die tot wel 90 decibel kunnen bereiken. Dit is het luidste moment en plaatsen in scholen. Ter vergelijking, 90 dB komt overeen met de geluidsintensiteit van een grasmaaier of een schuurmachine.


Brussels Environment* heeft een schaal van geluidsniveaus gepubliceerd die gemeten zijn op scholen. Volgens deze schaal is de gymzaal de op één na luidste plek met geluidsniveaus gemeten op 80 decibel. Daarna komen de kantine en groepswerk in de klas met een geluidsintensiteit van meer dan 70 decibel.

échelle niveaux sonores école exposition bruit

9. Drempel van pijn - 120 dB


8. Schreeuwen op de speelplaats - 80-90 dB


7. Gymzaal - 75-80 dB


6. Kantine - 75 dB


5. Groepswerk - 65-70 dB


4. In-klaslessen - 60 dB


3. Bibliotheek - 40 dB


2. Fluisteringen - 40 dB


1. Dutje - 30 dB



Naast geluidsniveaus is de duur van de blootstelling aan geluid een belangrijke factor bij het beoordelen van risico's. Een tweede grafiek, gemaakt door Brussels Environment*, toont de gemiddelde blootstellingstijd aan geluidsniveaus op basisscholen. Het wordt waargenomen dat studenten en onderwijzend personeel worden blootgesteld aan constant geluid (van 60 decibel tijdens lessen tot bijna 90 decibel tijdens pauzes). Het gemiddelde geluidsniveau gemeten over een dag overschrijdt 65dB.


niveau sonore journée école récréation cantine cours garderie bruit decibels

Wat zijn de gevolgen voor leraren en studenten ?


De gemeten geluidsintensiteiten liggen aanzienlijk hoger dan de aanbevolen normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Naast effecten op het gehoor (gehoorverlies en tinnitus) verhoogt herhaalde blootstelling aan deze geluidsintensiteiten de spanning (en dus ook het risico op hartklachten), stress, vermoeidheid en slaapstoornissen.


Bovendien kan lawaai voor studenten leiden tot gedragsstoornissen (agressie, hyperactiviteit) en een afname van de concentratie. Voor leraren en ander onderwijzend personeel vereist overmatig lawaai het verheffen van de stem om gehoord te worden, wat het risico op stemproblemen met zich meebrengt.


Door geluidsoverlast in scholen te verminderen, zullen communicatie rijker zijn en de concentratie verbeterd worden. Dit zal helpen om de gezondheid van iedereen te behouden.


Welke oplossingen zijn er ?


  • Constructie: Het is essentieel om scholen te ontwerpen met akoestische overwegingen tijdens de bouw of renovaties om ervoor te zorgen dat de gebruikers worden voorzien van een geluidsomgeving die bevorderlijk is voor leren. De specificaties moeten rekening houden met zowel interne als externe geluidsakoestiek.

  • Ruimtebeheer & Organisatie: Het is mogelijk om ruimtes te herschikken en de organisatie te verbeteren om het aantal studenten in specifieke gebieden te verminderen (zoals speelplaatsen of cafetaria's). Sommige scholen creëren goed gedefinieerde momenten in de klas: een rustige sfeer voor oefeningen en een feestelijke sfeer voor verjaardagen, bijvoorbeeld. Een andere oplossing is om meubels te wijzigen (bijvoorbeeld rubber onder stoelen en tafels plaatsen) en stillere apparatuur te kiezen.

  • Educatie: Het is belangrijk om bewustzijn te creëren over de dagelijkse geluidsniveaus waaraan studenten en onderwijzend personeel worden blootgesteld. Zo kunnen bijvoorbeeld discussiesessies worden georganiseerd met studenten om hun gevoelens over geluid te bepalen (bijvoorbeeld met behulp van gekleurde stickers). Sommige scholen gebruiken geluidsmeter-applicaties, waarmee studenten de geluidsniveaus die ze dagelijks ervaren kunnen begrijpen.

  • Gehoorbescherming: Een steeds vaker voorkomende trend in kleuterscholen en basisscholen is het gebruik van gehoorbescherming door onderwijzend personeel. Op maat gemaakte oordopjes helpen het geluid te verminderen terwijl de optimale luister- en communicatiekwaliteit behouden blijft. Omdat elk oor uniek is, worden deze dopjes op maat gemaakt om perfect in elk oorkanaal te passen. Sommige ziektekostenverzekeringen vergoeden de kosten van op maat gemaakte oordopjes, tot €50 in sommige gevallen.


Concluderend is lawaai in onderwijsinstellingen niet onvermijdelijk. Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar om de gezondheid van studenten en onderwijzend personeel te behouden.

 

Ontdek op maat gemaakte gehoorbescherming die speciaal is ontworpen voor geluidsoverlast op scholen door op de volgende link te klikken: https://www.decilo.be

 

Voor meer informatie over de studie van Brussels Environment, klik op de onderstaande link:

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page