top of page
Zoeken

Is geluid in drukkerijen schadelijk voor de gezondheid ?

Geluid is een gevaar waaraan veel mensen dagelijks worden blootgesteld op hun werk. In drukkerijen kunnen geluidsintensiteiten gevaarlijke niveaus bereiken. Gelukkig bestaan er effectieve oplossingen.

imprimerie bruit decibels

Geluiden luider dan 90 decibel


Volgens het jaarverslag van FEDRIS, het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's, behoort door geluid veroorzaakte doofheid tot de meest voorkomende beroepsziekten. Veel bedrijven, waaronder die in de grafische sector zoals drukkerijen, worden met dit probleem geconfronteerd.


Een studie van INRS (Nationaal Instituut voor Onderzoek en Veiligheid) heeft aangetoond, op basis van een steekproef van verschillende drukkerijen, dat verschillende werkplekken op zijn minst de waarschuwingsdrempel (85 dBA) overschreden. Erger nog, sommige werkplekken overschreden zelfs de gevaardrempel (90 dBA). Naast productiemachines worden werknemers geconfronteerd met andere geluidsbronnen zoals:


 • Productieproces: gereedschappen, hanteringsapparatuur, handmatige bewerkingen... Tijdens de productie kunnen akoestische gebeurtenissen hoge impulsieve geluidsniveaus genereren, zoals luchtafvoer van compressoren, begin- en eindoperatie-alarmen, metalen impactgeluiden, impulsieve geluiden van bepaalde machines (bijv. vouwmachines).

 • Buiten het productieproces: Reiniging & onderhoud, Begin en einde van productiefasen, Interventies bij storingen, Anderen (achtergrondmuziek via radio, gesprekken tussen collega's...)


De vouwmachine is de luidste machine in een drukkerij.

bruit machine plieuse imprimerie 90 decibels

Volgens een onderzoek uitgevoerd door het INRS (Nationaal Instituut voor Onderzoek en Veiligheid) zijn de luidste productiemachines de vouwmachine, de guillotinesnijder, de offsetdrukmachine en de verpakkingsmachine. Details van de geluidsblootstelling van deze 4 luidste machines worden hieronder beschreven.


 1. De vouwmachine: Met een gemiddelde van 86 dBA (met geluidsniveaus gemeten tot 97 dBA in bepaalde drukkerijen) is de vouwmachine de productiemachine met het hoogste dagelijkse geluidsblootstellingsniveau. De piekakoestische drukniveaus overschreden 140 dB.

 2. De guillotinesnijder: Met een gemiddelde van 84 dBA is de guillotinesnijder de op één na luidste productiemachine.

 3. De offsetdrukmachine: De offsetdrukmachine heeft het op twee na hoogste dagelijkse geluidsblootstellingsniveau met een gemiddelde van 83 dBA. In een specifieke drukkerij was het gemiddelde zelfs 93 dBA. Piekakoestische drukniveaus overschreden 140 dB.

 4. De verpakkingsmachine: Tot slot is de verpakkingsmachine de op drie na luidste machine in het proces met een gemiddelde van 81 dBA.


Welke gezondheidsrisico's lopen de werknemers ?

bruit travailleur imprimerie nuisance sonore

De geluidsmetingen uitgevoerd in verschillende drukkerijen geven aan dat hoge en constante geluidsniveaus waarschijnlijk gezondheidsrisico's met zich meebrengen voor werknemers. Deze studie, uitgevoerd in verschillende drukkerijen, kan niet beweren volledig te zijn. De gevaren van elke drukkerij moeten worden bestudeerd op basis van geluidsintensiteiten (afhankelijk van parameters die aan het begin van het artikel worden genoemd: productiemachines...) en de frequentie van blootstelling aan geluidsoverlast.


De geluidsoverlast op de werkplek heeft aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid en productiviteit van werknemers. Geluid leidt namelijk tot meerdere problemen zoals gehoorstoornissen (gehoorverlies, tinnitus, hyperacusis, gevoeligheid), verminderde concentratie, verhoogde stress, verminderde productiviteit, verhoogd ziekteverzuim (arbeidsongevallen), en verstoorde communicatie tussen collega's.


Welke oplossingen zijn er om geluid in drukkerijen te verminderen ?


Verschillende oplossingen bestaan om geluidsoverlast in drukkerijen te verminderen:


 • Het eerste doel is om geluiden bij de bron te verminderen. Bij de aanschaf van nieuwe machines raden wij aan om dit aspect mee te nemen in uw aankoopcriteria.

 • Elimineer onnodig of niet-essentieel geluid (zoals hard achtergrondmuziek van een radio of onnodige gesprekken, bijvoorbeeld).

 • Isoleer de luidste processtappen (verplaats de machines naar een speciale ruimte die hiervoor bestemd is).

 • Richt de locatie in met akoestische absorptie-apparaten (zoals wandbekleding of absorberende scheidingswanden).

 • Voorzie werknemers van geschikte gehoorbescherming (met op maat gemaakte oordopjes).

 • Vermijd langdurige blootstelling aan geluid door pauzes te nemen.


Hoe kunnen we het gehoor van werknemers effectief beschermen ?


decilo protection auditive sur mesure imprimerie packaging bouchons d'oreilles

Middelen zoals het dragen van op maat gemaakte oordopjes kunnen bijvoorbeeld de schadelijke effecten van geluid op de gezondheid van werknemers aanzienlijk verminderen. Op maat gemaakte oordopjes zijn namelijk de enige gehoorbescherming die werknemers effectief beschermt tegen schadelijke geluiden terwijl ze optimaal comfort bieden. De oordopjes zijn samengesteld uit een filter dat het geluidsniveau verlaagt tot een veilig niveau, terwijl de optimale geluidskwaliteit tijdens gesprekken onder collega's behouden blijft.


 

Ontdek op maat gemaakte gehoorbescherming die speciaal is ontworpen voor de drukkerij-industrie door op de volgende link te klikken: https://nl.decilo.be/pro-home

 

Voor meer informatie over studies van FEDRIS en INRS, klik op de onderstaande links:

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page