top of page
Zoeken

Concerten & Festivals: Welke Risico's voor je Oren ?

Bij concerten en festivals kunnen de geluidsniveaus van muziek onomkeerbare gehoorschade veroorzaken. Dit artikel presenteert de bestaande geluidswetgeving, de gevaren verbonden aan intense geluidsblootstelling, en de beschikbare oplossingen om je oren te beschermen terwijl je toch van de muziek geniet.

festivals festivaliers DJ volume sonore festival intensité sonore

Wat is het geluidsvolume bij een concert of festival ?


Bij een concert of festival staan je oren bloot aan hoge geluidsniveaus door muziek en omgevingsgeluid, vaak gedurende meerdere uren of zelfs dagen. Momenteel maakt 75% van de Belgen zich geen zorgen over hun gehoor, terwijl een groot aantal van hen last heeft van gehoorproblemen. In feite heeft meer dan 1 op de 10 Belgen blijvende tinnitus (oorsuizen of zoemen in de oren). Volgens Audika heeft 7 op de 10 mensen tinnitus ervaren na het bijwonen van een festival. Dit probleem is grotendeels te wijten aan een gebrek aan bewustzijn van de onomkeerbare gehoorconsequenties van intense geluidsblootstelling. Aangezien ons gehoor essentieel is voor ons sociale leven, is het dringend noodzakelijk om dit probleem aan te pakken.


Oren kunnen gedurende 8 uur worden blootgesteld aan 80 decibel. Een toename van 3 decibel halveert de blootstellingstijd (83 dB gedurende 4 uur blootstelling, 86 decibel gedurende 2 uur blootstelling, enzovoort). Bij concerten of festivals worden onze oren blootgesteld aan geluidsintensiteiten tot wel 100 decibel, soms zelfs 105 decibel. Bij 100 decibel kunnen oren slechts maximaal 5 minuten worden blootgesteld zonder onomkeerbare gehoorschade op te lopen. Het is dus cruciaal om je oren te beschermen door gehoorbescherming te dragen.


échelle de niveau de bruit intensité decibels bruits durée maximale d'exposition au bruit

Volgens een enquête uitgevoerd in 2017 op het Melrock Festival, zijn er twee redenen waarom festivalgangers hun oren niet beschermen:

 • Vergeten om gehoorbescherming te gebruiken.

 • De angst om geïsoleerd te zijn en niet volledig van de muziek te kunnen genieten.

In de volgende sectie presenteren we de soorten gehoorbescherming die beschikbaar zijn.


Welke oplossingen bestaan er om je oren te beschermen en toch van de muziek te genieten ?


Er zijn 4 categorieën van gehoorbescherming:

comparaison catégories de protections auditives comparaison bouchons oreilles
 1. Standaard wegwerp oordopjes van schuim: Deze zijn gemaakt van schuim en bieden een lage bescherming (30%). Ze passen niet perfect in de vorm van de oren. Deze dopjes vallen vaak uit en verliezen daardoor hun beschermende werking. Bovendien isoleren ze de persoon volledig, wat de geluidskwaliteit beïnvloedt. Ze kosten ongeveer €2 en worden meestal gratis verstrekt op festivals.

 2. Herbruikbare oordopjes met standaard filters: Deze zijn samengesteld uit een akoestisch filter dat een goede geluidskwaliteit behoudt. Omdat de dopjes standaard zijn, kunnen ze ongemak veroorzaken of uit het oorkanaal vallen omdat ze niet perfect passen bij de vorm van de oren. Daarom bieden ze een lage bescherming (30%). Deze siliconen beschermers worden meestal verkocht tussen €10 en €20.

 3. Standaard ruisonderdrukkende hoofdtelefoons: De hoofdtelefoon is de ideale gehoorbescherming voor kinderen. Het beschermt de persoon goed. De beschermingsefficiëntie varieert afhankelijk van de gezichtsvorm en andere parameters (zoals het dragen van een bril, transpiratie, enz.). Het isoleert echter de persoon volledig, wat de geluidskwaliteit beïnvloedt. De prijs van een hoofdtelefoon varieert tussen €20 en €35.

 4. Op maat gemaakte herbruikbare oordopjes: Deze oordopjes worden momenteel het meest aanbevolen omdat ze je gehoor voor 100% beschermen. Aangezien elk oor uniek is, worden deze dopjes op maat gemaakt. Ze passen perfect bij elk oorkanaal. Deze dopjes bieden ook een uitstekende geluidsdemping terwijl de geluidskwaliteit perfect behouden blijft (voor het luisteren naar muziek en voor gesprekken met vrienden). Afhankelijk van de gekozen specificaties (type filter, enz.) kosten deze dopjes tussen €130 en €170 per paar. Op maat gemaakte dopjes gaan tot 5 jaar mee. Omdat dit de beste bescherming is, vergoeden sommige zorgverzekeraars op maat gemaakte dopjes tot wel €50."


Wat is de wetgeving met betrekking tot geluid in België ?


législation bruit belgique 85 decibels

Volgens de Brusselse wetgeving is het maximale geluidsniveau vastgesteld op 85 decibel (dBA) zonder voorwaarden vanaf 21 februari 2018.


Er zijn echter bepaalde organisaties die onder bepaalde voorwaarden deze drempel kunnen overschrijden en geluidsniveaus van 95 dB(A) en 100 dB(A) kunnen bereiken.

législation bruit belgique 95 decibels

Voor deze eerste uitzondering van 95 decibel (dBA) hebben instellingen bepaalde verplichtingen, zoals:


 • Het publiek informeren over de risico's van de geproduceerde geluidsniveaus

 • Het weergeven van het geluidsniveau in realtime

 • Het registreren van geluidsniveaus en het bewaren van de historische gegevens in geval van uitzending na middernacht

 • Het continu zichtbaar maken van metingen in dB(A) en dB(C) voor het publiek om hen te informeren over de risico's voor het gehoor

législation bruit belgique 100 decibels


Voor een volume dat 100 decibel (dBA) bereikt, gelden meer regels:


 • Het publiek informeren over de risico's van de geproduceerde geluidsniveaus

 • Het weergeven van het geluidsniveau in realtime

 • Het registreren van geluidsniveaus en het bewaren van de historische gegevens in geval van uitzending na middernacht

 • Het continu zichtbaar maken van metingen in dB(A) en dB(C) voor het publiek om hen te informeren over de risico's voor het gehoor

 • Het beschikbaar stellen van gehoorbescherming en een rustzone met een geluidsniveau <85 dB(A)

 • Een contactpersoon om te zorgen voor naleving van de voorwaarden.

 

Ontdek op maat gemaakte gehoorbescherming speciaal voor muziek door te klikken op de volgende link: https://nl.decilo.be/music

 

Bibliografie :

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page